Saz Hasır Bambu

Hasır Çatı VS. Kamış Çatı

Hasır çatı ve kamış çatı arasındaki farkları, maliyetlerini, dayanıklılıklarını sizler için derledik. Hasır çatı ve kamış çatı arasındaki farkları okuyarak yaptırmadan önce bilgi sahibi olabilirsiniz.

Ele alacağımız karşılaştırma başlıkları

Hasır çatı ve kamış çatılar çok farklı ürünler ve teknikler ile yapılan çatı ve gölgelik uygulamalarıdır.

Bu yazımızda sizlere bir Challenge yani meydan okuma sunuyoruz.
Bir tarafta Hasır Çatı diğer tarafta Kamış Çatı,

Hasır çatılar bir hasır dekorasyon uygulamasıdır. Kamış çatılar ise saz dekorasyon ustaları tarafından yapılan çok eski bir Saz dekorasyon hasır dekorasyona karşı olarak ta düşünebiliriz.

Hasır Çatı Kamış Çatı Karşılaştırma

Yapıldığı Malzemeler

Hasır çatı : hasır çatılar kamış hasır rulo ve bambu kamış rulo ürünleri ile yapılmaktadır. kamış hasır saz kamışlarının hasır halinde rulo şeklidir. Bambu kamış ise kargı çubukların çelik teller ile rulo haline getirilmesidir. İki üründe çatı ve gölgelik yapımında kullanılır.

Kamış çatı : Kamış çatılar saz kamışlarının ilk hasadından elde edilen saz kamışları ile yapılmaktadır. Bu saz kamışları kalın desteler halinde çelik teller ve uygun montaj vidaları ile sıkıca bağlanarak kamış çatı tamamlanır. En son aşama olarak bir düzleştirme ve törpüleme yapılarak çatının pürüzsüz hale gelmesi sağlanır.

Isı Yalıtımı Açısından 

Özellikle kirpi çatı tekniği ile yapılan kamış çatılar çok iyi bir ısı yalıtımına sahiptir. Hasır çatılara oranla 2-3 kat daha iyi bir ısı yalıtımı sağladığı nettir. 
Hasır çatılar kamış hasır, OSB Membran ve Bambu kamış kullanılarak 3 katlı yapıldığı takdirde daha iyi bir ısı yalıtımı sağlamakta ve yağmur suyunu da geçirmez bir çatıya dönüşecektir.

Ama tabi her halükarda kirpi kamış çatılar en iyi yalıtımı sağlamaktadır. 3 kademeli hasır çatılar daha ince dokusu olan saz çatılara göre birbirine yakın bir ısı yalıtımı sağlamaktadır diyebiliriz.

Hasır Çatı Kamış Çatı Karşılaştırma

Kendin-Yap Projesine uygun mudur?

Hasır çatılar kesinlikle kendin yap projesine uygundur. Montaja hazır ürünlerimiz ile tadilat işlerinde eli yatkın kimseler kolaylıkla hasır çatı kaplama işlerini kendisi de yapabilir. Uygulama sırasında güvenlik önlemlerini almayı unutmayınız. 
Kamış çatı işlemi muhakkak tecrübeli bir saz dekorasyon ustası ve hatta ekibi ile yapılması gerekmektedir. Ustalık ve tecrübe gerektiren bir iş olduğu için kendn-yap projesine uygun değildir.

Çatı Kalınlık Oranları

Hasır çatılar 3 kademeli yapıldığı takdirde yaklaşık 5-7 cm bir kalınlığa sahip olmaktadır. saz çatılar ise 10-20 cm kalınığa sahip ve daha yoğun bir dokuda olacaktır. bu sayede daha iyi bir ısı yalıtımı sağlamaktadır. Kirpi çatı tekniği ile yapılan kamış çatılar ise kalınlık olarak 20 cm ve üzeri de olabilmektedir.

Dayanıklılığı 

Kamış çatılar hasır çatılara göre daha uzun ömürlüdür. Hasır çatılar 3-5 sene dayanabildiği halde, kamış çatılar 10-20 sene ve hatta daha fazla bir ömre sahip olabilmektedir. Özellikle kirpi kamış çatılar en uzun ömürlü kamış çatı modelidir diyebiliriz.

En Çok Tercih Edilen Mekanlar

Hasır çatılar genellikle işletmelerin dış mekanlarında bulunan  pergoleler üzerinde hasır pergole uygulamalarında ve kulube çatılarında tercih edilmektedir.asır çatılar bambu hasır rulo ürünler ile kolayca yapabildiği için birçok insan bu ürünler ile kendi projelerini özel oturma alanlarında hayata geçirmektedirler.

Kamış çatılar ise turizm işletmelerin çatılarında, kamelyalarda, bungalov ve müşterileri için diğer dış mekan oturma alanlarında cafe, restaurant vb. alanlarda sıklıkla tercih edilmektedir.

Maliyetleri:

Hasır çatıların maliyetleri kamış çatılara göre çok daha uygun fiyatlı olmaktadır. Hasır çatı uygulamanızı kendiniz yapmak isterseniz işçilik maliyetleri de olmayacağı için sadece ürünler için ödeme yapmanız yeterli olacaktır.Kargı ile hasır çatı yapımı hakkında bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz.

Kamış çatı maliyetlerinin daha yüksek olmasının nedeni elbette sadece işçilik değildir. Kalın dokusu ve kullanılan saz kamışlarının miktarı oldukça fazla olduğu için malzeme maliyetleri açısından da hasır çatı tiplerine göre daha maliyetli ve çok daha uzun ömürlü çatı tipleridir diyebiliriz. Kamış çatı yapımı hakkında detaylı bilgi almak için yazımızı okuyunuz.

Resimler