Saz Hasır Bambu

Hasır Nedir?

Bu yazımızda hasır nedir, Neden Hasır kelimesi yaygın bir kullanıma sahiptir, Hasır kelimesinin tam manası ile anlamı nedir gibi soruların cevaplarını öğreneceksiniz.

Hasır Kelimesi Nedir?

Hasır çok eskilerden beri Türk medeniyetleri ve Afrika kabileleri gibi bir çok topluluk tarafından yaygın kullanılan doğal bir malzemedir.

Yer hasırı, hasır çatı kaplaması, hasır duvar kaplaması, hasır duvar süsü, hasır sepet gibi birçok yapıyı ve eşyayı çok eskiden beri insanlar doğal hasır otları, püsküllü otlar gibi bir çok dayanıklı kuru otlar ile işleyerek tasarlanmaktadır.

Hasırın Tam Anlamı Nedir?

Hasırın Tam anlamı nedir?

Hasır tam anlamıyla saz gibi kabuklu bitkilerin odunsu kısımları ile örme yöntemi ile yapılan ürünlere ve örülme yöntemi olarak ta adlandırabiliriz. Hasır günümüzde örülme yöntemlerine göre kullanılan malzemenin cinsine göre farklı isimler almıştır.

Aşağıda hasır kelimesinin yer aldığı ürünleri ve ne yapımında kullanıldıklarını öğrenebilirsiniz.
Günümüzde ise hasır kelime anlamıyla bir ürün ya da bir bitki türünden ziyade bir uygulama tekniği olarak daha çok anılmaktadır. ürünlerin başına ya da sonuna hasır kelimesi ekleyerek birçok yerde satışa sunulan bu ürünlerin başında hasır sepet, hasır çanta, hasır avize, hasır kamış, bambu hasır, hasır şemsiye gibi isimlerle internet üzerinden de alabilirsiniz.

Hasır ürünleri genellikle kargı ürünleri ve saz kamış ile de yapılmaktadır. Hasır şemsiyelerin bambu kamış dediğimiz yerli bambular ile yani kargılar ile yapıldığını biliyor musunuz? Kargı şemsiye değil de hasır şemsiye denilmesinin nedeni ise yukarıda bahsettiğimiz örme hasır tekniği ile yapıldığı içindir.

Günümüzde Hasır Kelimesi Nasıl kullanılıyor?

Hasır Kelimesi Nasıl Kullanılıyor?

Bahçe çiti yapımında kullanılan bambu kamış rulo ve bambu hasır rulo ürünler de aynı şekilde bambu ağacından elde edilen orjinal bambu çubuklar ile yapılabildiği gibi kargı ürünleri ile de imal edilmektedir.

Yer hasırı ve gölgelik hasır olarak ta kullanılan bu ürünler hasır gibi serilerek ya da yayılarak uygulandığı için son tüketici bilinçli ya da bilinçsiz olarak  bu ürünlerin başına ya da sonuna hasır kelimesini ekleyerek internet üzerinden arama yapmaktadır.

Bambu hasır kelimesinin Google üzerinde yaklaşık aylık 580 arama hacmi olduğunu biliyor muydunuz? Aynı şekilde bambu kamış kelimesi de aylık 720 ortalama arama hacmine sahiptir. Son zamanlarda hasır kelimesi uygulama tekniği olarak ürünlere eklenerek telaffuz edilmektedir.

Hasırın En Yaygın Kullanım Alanları

Hasırın Günümüzde en Yaygın Kullanım Alanları

  • Yer hasırı olarak,
  • Mezar hasırı olarak,
  • Hasır gölgelik yapımında,
  • Hasır kamelya ve hasır çardak uygulamalarında,
  • Hasır dekorasyon uygulamalarında
  • Hasır şemsiye yapımında,
  • Hasır bahçe çiti yapımında,
  • Hasır avize, hasır çanta ve hasır sepet yapımında doğal ürünler genellikle hasır dekorasyon ve kamış dekorasyon ustaları tarafından el işçiliği ile tasarlanmaktadır.

Hasır tekniği ile hasır malzemelerinden elde edilen ürünler tamamen doğal ve yenilenebilir malzemelerden yapıldığı için günümüzde dekorasyonda doğallık arayanların en baştaki tercihi haline gelmiştir.

Hasırı en Çok Tercih Eden İşletmeler Hangileridir?

Hasırın Dekorasyonda Kullanımı

Kafe, Restoran, oteller, düğün salonları gibi birçok işletme iç ve dış dekorasyon uygulamalarında hasırı ve hasır dekorasyon ürünlerini tercih etmektedir.  İç dekorasyonda kullanılan en yaygın Hasır ürünler; hasır avize, hasır duvar dekorları, hasır sepet lambalardır.
Dış dekorasyonda kullanılan hasır ürünler ise hasır çatı, hasır kamelya, kamış hasır bahçe çiti ürünleridir.

Hasır Malzemelerin Avantajları Nelerdir?

  • Tamamen doğal ürünler yapıldığı için doğal ve egzotik mekanlara sahip olacaksınız,
  • Hasır ürünlerin doğal yapısı ile size huzur ve hoş bir dinlenme alanı oluşturabilir.
  • Hasır dekorasyon ürünleri ile yapılan hasır gölgelikler ve hasır çatılar görüntüyü ve rüzgarı keser, sıcağı azaltarak sizlere açık havada ferah bir oturma alanı sunar.

Resimler