Saz Hasır Bambu

Ekoterapi Nedir?

Eko Terapi nedir? Doğa terapisi nedir? Doğanın İyileştirici gücü nasıl çalışır? Eko Terapi ismi nereden gelmektedir? Neden Eko Terapi Denilmiştir. Ekoterapi Nasıl Yapılır?

Eko Terapi Ne Demek? 

Ekoterapi kelimesindeki eko ekoloji kelimesinden gelmektedir. Ekoloji ise; Canlıların hem kendi arasında hem de çevreleri ile olan ilişkilerini bütün olarak ve tek tek inceleyen bilim dalına verilen isimdir.

Ekoterapi Nedir?

Ekoloji bir diğer mana ile baktığımızda bir canlının kendisi ile, hem cinsleri ve yakın türleri hem de diğer tüm canlı cansız çevresi ile olan ilişkisini inceleyen bilim dalıdır.

Terapi ise tedavi kelimesinin eş anlamlısı olarak getirilmiştir. Eko terapi kavramını bu bağlamda ele alacak olursak ekoterapi doğa ve ekolojik çevre içerisinde yapılan ve uygulanan terapi ve tedavi yöntemlerini kapsamaktadır ta diyebiliriz.

Yeşil Terapi Olarakta Bilinmektedir

Ekoterapi Nedir?

Ekoterapi aynı zamanda doğa terapisi, yeşil terapi, doğanın iyileştirici gücü olarak bilinmektedir. Ekoterapi 1933 Yılında dünyaya gelen Theodore Roszak tarafından geliştirilmiş ve ortaya çıkarılmış ekopsikoloji alanının uygulamalı bir parçasıdır. 

Ekoterapi; insanın hayatı daha iyi anlaması ve hayata karşı daha mutlu ve pozitif hissetmesi için insan fıtratının bir gerekliliğidir.

Şehir hayatımızda ekolojik dengenin bozulması, her yerin yapay ve beton hale gelmesi, hareketsiz oturarak çalışan insanların daha da artması ve doğal ve dengeli beslenmenin çok daha önemsiz hale geldiği günümüzde ekoterapi ya da doğaya kaçış , ruh arınması ve dinlenmesi açısından büyük fayda sağlamaktadır.

Ekoterapi Nedir?

Ekoterapi Nasıl Yapılır?

Ekoterapi farklı aktiviteler ile yapılmaktadır. Deneyimli bir ergoterapist ile yapılan bu etkinlikleri kendiniz de yalnız  başınıza yapabilirsiniz. Doğa içerisinde olmanız gerekmektedir ve kafanızdaki diğer düşünceleri bir kenara bırakarak doğanın size sunduğu güzellikleri görmeniz ve anlamanız için biraz düşünerek ve gözlemleyerek başlayabilirsiniz.

Eğer bir eko terapist eşliğinde bu uygulamaları yapıyorsanız onun dediklerini anlayarak uygulayınız. 
Kendi başınıza ya da arkadaş grubunuz ile bu uygulamayı yapıyorsanız sessiz kalmanız önemlidir. Yanınızdaki kişilerin bu ortamı bozabileceğini düşünüyorsanız yalnız başınıza yapmanız daha iyi olacaktır.

Ekoterapi Nedir?

Yapılabilecek Egzersizler

  • Meditasyon : Meditasyon ile doğada rahatlamak ve düşünceleri kafanızdan uzaklaştırmak için güzel bir yöntem, Meditasyona yeni başlıyorsanız biraz zorlanabilirsiniz. Meditasyona yeni başlayanlar için doğada biraz vakit geçirmenizi ve koşu gibi egzersizler yaparak bedenizi biraz yorarak zihninizi de gevşetmenizi tavsiye ederim.
  • Bahçe İşleri : Toprağı çapa yapabilir, yeni fidanlar dikilebilir, çiçekleri sulayabilir ya da budama işlerinden anlıyorsanız bitkileri budama yaparak zihninizi rahatlatabilirsiniz.
  • Fiziksel Egzersizler : Doğada jimnastik, plates, koşma ve tempolu yürüme gibi bedensel egzersizler yapabilir. 
  • Tabi yukarıdaki egzersizlere başlamadan önce doğa ile iç içe kaldığınızda doğanın sizin için bir nimet olduğunu anlamalı, size sunduğu imkanları ve güzellikler için şükür ederek değersizlik duygusunu ortadan kaldırmalısınız.
  • Bu sayede kafanızdaki olumsuz düşünceler yerini olumlu ve pozitif düşüncelere bırakacaktır.

Ekoterapinin Faydaları Nelerdir?

  • Sizi daha iyi bir farkındalığa taşır.
  • Ekoterapi rutin haline getirilirse stressiz bir hayatın kapılarını aralamak daha da mümkün olur?
  • Ekoterapi ile doğanın size sunmuş olduğu güzellikleri anlayarak şükür edebilirsiniz. 
  • Daha mutlu ve daha pozitif bir hayat sizi bekliyor.
  • Doğada Egzersiz yapmak sizi daha zinde ve sağlıklı hissettirecek.

Doğayı Mekanlarınıza Taşıyacak Fikirler

Hiçbir şey karşılıksız değildir. Sevgi bile karşılıklıdır. Siz doğayı sevmez iseniz, onun varlığı ve size sundukları için şükür etmezseniz doğanın da sizin için sunduğu iyileştirici gücü alamadan ekoterapiyi tamamlamış olacaksınız.

Resimler