Saz Hasır Bambu

Hasır Şemsiye Nasıl Yapılır?

Hasır şemsiye yapımı ve hasır şemsiye yapımında kullanılan malzeme ve ürünler nelerdir? Klasik hasır şemsiyelerin üretildiği malzemeyi öğrenince şaşıracaksınız.

Hasır şemisiyeler plajlarda ve turizim işletmelerinde çocuklukluğumuzdan beri tercih edilen doğal gölgelik şemsiyelerdir. 

Günümüzde hasır kelimesi daha çok bir üründen ziyade uygulama tekniğini içerdiği için hasır şemsiyeler artık günümüzde hasır örme tekniği ile yapılan tüm doğal gölgelik şemsiye ürünleri için kullanılan genel bir isim haline gelmiştir. 
Hasırın kelime anlamı ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz.

Hasır şemsiye yapımı için sizlere aktaracağımız şemsiye görselde gördüğünüz klasik hasır şemsiyenin nasıl yapıldığı üzerine olacaktır.

Hasır Şemsiye Türleri Nelerdir?

Hasır şemsiyeler çok farklı tasarımlarda ve farklı doğal ürünlerle yapılabiliyor, saz kamışı ile yapılan hasır şemsiyelere saz şemsiye,  bambu kargıların birleştirilmesi ile yapılan şemsiyelere de bambu şemsiye denilmektedir.

Klasik Hasır Şemsiye Yapımı

  • Klasik hasır şemsiye uygulaması hasır dekorasyon ustaları tarafından yapılan ve örme hasır tekniği kullanılarak ve çok eskiden beri yapılan gölgelik şemsiyeler dir.
  • Bu hasır şemsiyenin yapımında bambu kargı dediğimiz kargı ürünleri kullanılmaktadır.Latince ismi Arundo Donax olan  Kargı ürünleri ve kargı kamışı hakkında detaylı bilgi almak yazımızı da okuyunuz.
  • Kargı çubuklar yaklaşık 6-7 parçaya dikine bir şekilde kesilerek ince çubuklar haline getirilir.
  • Daha sonra kargı çubukların örme hasır tekniğinde rahat bir şekilde ve kırılmadan kullanılması için dikine kesilen kargı çubuklar bi müddet su içerisinde bekletilirek yumuşatılır.
  • Yumuşayan kargı çubuklar hasır dekorasyon ustaları tarafından şemsiye profiline alt kısımdan başlayarak en uca doğru çaprazlama örme hasır tekniği ile işlenir.

Klasik hasır şemsiyelerin yapımında genellikle son tüketici bambu çubuk ya da hasır otu kullanıldığını zannetmektedir. Aslında gerçekte hasır dekorasyon ustaları bu şemsiyelerin üretiminde sadece kargı ürünleri kullanmaktadır. Doğal dokusu ve renk olarak bambu çubukları andıran bu şemsiyeler son tüketici tarafından bambu şemsiye olarak anıldığı için buradan sizlere doğrusunu da aktarmak istedik.
 

Bir diğer makalemizde hasır şemsiye modellerinin bakımını okyaubilirsiniz. Hasır şemsiyelerin daha uzun ömürlü kullanımı için sizlere basit ipuçları sunmaktayız.